Den første sesongen av FFBs nye podkast «Å leve til vi dør» består av tre episoder som vi nå slipper samtidig. Du finner lyttelenker til alle episodene nederst i denne saken.
I de tre første episodene blir du bedre kjent med foreningens grunnlegger og generalsekretær, Natasha Pedersen, som nå nakent velger å dele sin egen, personlige historie:
– Jeg ønsker å fortelle min historie, fordi jeg vet at mange står i liknende situasjoner med alvorlig, syke barn. Forhåpentligvis kan det bidra til håp og trøst, samtidig som jeg ønsker at folk skal kjenne bakgrunnen, og vite at FFB er grunnlagt som følge av reelle, personlige erfaringer.
Begynnelsen
Natt til julaften 1992, klokka 00:31, får verden en ny borger. 3390 gram fordelt på 51 centimeter. Akkurat passe lubben, og helt nydelig. Andrea skal hun hete.
Jordmor legger henne på magen til Natasha, men den nybakte moren klarer ikke å kjenne uforbeholden glede. En urolig og vond følelse sniker seg på henne. «Hun gråter så lite i forhold til de andre barna», tenker moren.
For Natasha Pedersen blir dette starten på 17 år med en alvorlig syk datter. Starten på et helt nytt liv - og starten på det som flere år senere skulle komme til å bety mye for utviklingen av feltet barnepalliasjon i Norge.
Nå ønsker FFB at flest mulig skal bli kjent foreningen, folkene bak, arbeidet vi gjør - og samtidig gi deg en dør inn til det som skjer i barnepalliasjonens verden.
Til deg som kanskje ikke er kjent med podkastformatet fra før: Enkelt forklart er det et lydprogram. På samme måte som man lytter til programmer på radio, kan man høre på programmer via podkast. Til forskjell fra radio, hvor du må lytte når programmet sendes, kan du selv velge når du vil høre på en podkast.

Veien videre
I første sesong av «Å leve til vi dør» med journalist Tommy Halvorsen som programleder får du altså høre historien til Natasha Pedersen, og bakgrunnen for at FFB så dagens lys. Fra sesong to tar Pedersen selv over som programleder, og vil invitere gjester inn i studio til spennende samtaler om aktuelle temaer og problemstillinger innen barnepalliasjonsfeltet, som for eksempel:
Hvordan er det å være pårørende til et alvorlig, sykt barn? Hva gjør det med et menneskes psyke, parforholdet og familien? Hvordan opplever de friske søsknene situasjonen, og hva gjør det med dem? Hva er egentlig et barnehospice, og hvordan er det å komme dit med barnet sitt? Hva skjer innen barnepalliasjon både her hjemme og i utlandet?
Sort er ikke bare sort, hvitt er ikke bare hvitt. Vi håper vår nye podkast kan være med å skape nyanser, å få deg til å undre, forstå, føle, kjenne at vi er mange. Sammen.
Fra søndag 8. november er FFB også lydbølger som vi håper vil treffe deg. Det handler om å forklare, gi, elske, det handler om å diskutere og det handler om å se. Det handler om å leve til vi dør.
Her kan du lytte:
Episode 1 - Ledestjernen
Episode 2 - Å vente på døden
Episode 3 - Mot alle odds
Ta gjerne kontakt med oss på Facebook, eller på mail kontakt@barnepalliasjon.no dersom du har tilbakemeldinger, eller forslag til temaer du ønsker å høre mer om i de kommende sesongene.
Hjelp oss å hjelpe
Foreningen for barnepalliasjon jobber for helhetlige, gode og fleksible løsninger for de syke barna og deres familier. Dersom du ønsker å hjelpe oss i arbeidet, kan du tegne støttemedlemskap, eller gi en gave her.