Oppsummering av Arendalsuka

Arendalsuka handler like mye om folkeopplysning, som om å møte politikere. Det handler om å ufarliggjøre det vanskelige området vi jobber for og det å bryte tabuer. Alvorlig kronisk syke og døende barn og unge er noe som sterkt berører alle. Noen ønsker ikke å forholde seg seg til det, noen vil, men vet ikke helt hvordan. Måten vårt samfunn behandler dette temaet på, sier mye om hvordan disse sårbare barna og familiene har det. Her gjør FFB en stor forskjell.

Mange av politikerne glimret litt med sitt fravær i år på grunn av valgkampinnspurt. Men «Erna og Jonas» tok seg allikevel tid til å komme innom standen vår.

Den 15– 18. august var Foreningen for barnepalliasjon FFB, for andre gang tilstede med sin egen stand  under Arendalsuka. Vi møtte opp tidlig tirsdag morgen for å slå opp det fine teltet vårt, og i år hadde vi også fått en ny disk som ble tatt i bruk. Ved denne hadde vi mange gode samtaler gjennom hele uka. Vi var heldige og hadde oppholdsvær og god temperatur første del av dagen, så litt regn på ettermiddagen, men det tålte vi.

På tirsdags kveld arrangerte Frivillighet Norge debatt og fest i samarbeid med Norsk Tipping. Flere ledere fra både store og små organiasjoner var tilstede. Og det ble mye tid til gode samtaler mellom debatt og musikk innslag fra Knut Anders Sørum.

En fornyet samarbeidsplattform mellom KS og Frivillighet Norge ( hvor FFB er medlemmer) ble underskrevet denne uka. -Frivilligheten har aldri vært mer etterspurt enn nå, for å bidra til å løse samfunnsutfordringer innenfor folkehelse, omsorg, integrering, sosial ulikhet og beredskap og for å skape aktive lokalsamfunn. At kommunene har en god frivillighetspolitikk og et godt samspill med frivilligheten lokalt er en nøkkel til å lykkes med dette,  utalte generalsekretæren i Frivillighet Norge, Stian Slotterøy Johnsen.

Arendalsuka Ung ble åpnet tirsdagen og vi hadde som i fjor valgt plassering av standen vår nærmest scenen på torvet siden mye av aktivitetene for barn og unge foregikk der. Her  var det ulike arrangementer som dans, debatter og underholdning for barn og ungdom. I løpet av uka var det blant annet konserter, skattejakt, dans, nominering til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris. Og ikke minst «klimagrilling» av alle ungdomspartilederne og VitenMoro med Vitensenteret Sørlandet med mere.

Flotte ungdommer som var innom standen vår. De ble svært interesser i arbeidet og ville skrive skoleoppgave.
Hospiceforum Norge arrangerte bla fallskjermlek for barna på torvet.
I år hadde vi også besøk av Hospiceforum Norge som stod sammen med oss på standen hele uka. De arrangerte bla fallskjermlek for barna.

Onsdagen var den eneste virkelig flotte sommerdagen vi fikk i løpet av uka, sola strålte  og gradstoken viste mange grader over 20. Den kjente skuespilleren og programleder, Stian Barsnes Simonsen, var innom standen vår for en lang og god prat. Stian har ledet flere programmer på NRK og på TV2 og skriver også barnebøker. Under Arendalsuka Ung ledet han Barnas Valg, som han også er programleder for.

Stian var svært interessert i arbeidet vårt, og fikk med seg mange tanker og mye å lese på.

Debatt om alvorlig syke og døende- ett offentlig eller et privat ansvar?

Torsdag arrangerte  FFB i samarbeid med Hospiceforum Norge en paneldebatt med tema «omsorgen for alvorlig syke og døende – et offentlig ansvar?» Det ble fort fylt opp med over 70 deltakere fra forskjellige organisasjoner, politiker og helsepersonell. Bjarne Haakon Hansen (tidligere helseminister) var en glimrende debattleder, og det ble tatt opp mange viktige spørsmål. Debatten ble livestreamet direkte på FB og har til nå blitt sett av over 7000 stk. Du kan også se hele debatten på vår you- tube kanal her. Natasha Pedersen, leder fra FFB hadde glimrende innspill i debatten, noe som også høstet stor applaus fra salen.

Tone Wilhelmsen Trøen (H) og Morten Vold (FRP) stilte opp til debatt sammen med Natasha Pedersen fra FFB, Astrid Rønsen fra Hospiceforum Norge, Lene Haug fra Helsepartiet og Anita Vatland fra Pårørendealliansen.
Natasha Pedersen, leder fra FFB sammen med Morten Wold fra Helse og omsorgskomiteen (FRP)

Vi hadde flere frivillige som stilte opp for oss i løpet av uka, og torsdag var leder av helse- og omsorgskomiteen, Kari Kjønaas Kjos (Frp), tilstede på vår stand. I løpet av uka ble det også delt ut  informasjon om barnepalliasjon til blant annet jordmødre, sykepleiere, helsesøstre, politikere og pårørende. Mange kom også innom for å spørre om hva ordet barnepalliasjon betyr, så budskapet ble godt spredt. Oppsummert var uken en stor suksess, med mange besøkende og bedre vær enn Yr.no hadde lovet.

Kari Kjønaas Kjos er en viktig bærer av barnepalliasjon inn i helsepolitikken.

Motta vårt nyhetsbrev?

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få oppdatert informasjon om vårt arbeid.

Takk for din interesse!