Valgt inn i styret i EAPC: – Det gir selvtillit og pågangsmot

Som første nordmann siden 2007, og som den første fra barnepalliasjonsfeltet noensinne, er FFBs generalsekretær Natasha Pedersen valgt inn i styret i EAPC. – Det gir selvtillit og pågangsmot i arbeidet som venter her hjemme. Og det kan trenges, sier hun.

Det var en både stolt og glad generalsekretær som vendte tilbake til Kristiansand etter å ha blitt valgt inn styret i European Association for Palliative Care, EAPC. Det skjedde i Berlin nylig under den 16. verdenskongressen, «Global palliative care – shaping the future», med 3100 deltakere.

– Med så mange dyktige fagfolk til valg, hadde jeg lave forventninger. At det likevel skjedde er helt fantastisk. Ti års hardt og målrettet arbeid ligger bak at jeg nå har kommet hit. Valget er også en stor anerkjennelse av det arbeidet FFB har gjort gjennom disse årene. Jeg skal tørre å si at arbeidet vårt har blitt lagt merke til utenfor Norges grenser, sier Pedersen.

Board of Directors EAPC 2019-2023 Professor Christoph Ostgathe, president, Dr Karl Bitschnau, Dr Jeroen Hasselaar, Dr Gert Huysmans, Dr Martin Loucka, Professor Sonja McIlfatrick, Professor Daniela Mosoiu, Dr Sebastien Moine, Dr Sandra Martins Pereira, Generalsekretær Natasha Pedersen, Professor Josep Porta Sales, Dr Danila Valenti, Professor Augusto Caraceni, Professor Catherine Walshe. Foto EAPC
FAGTUNGT MILJØ: På verdenskongressen i Berlin - med 3100 deltagere - ble Pedersen valgt inn i EAPCs Board of directors.

Stemme for hele Norge

Hun er altså den første med ren barnepalliasjons-bakgrunn som velges inn i styret til den prestisjefylte organisasjonen.

– Barnepalliasjon er allerede en integrert del av Europas mest fagtunge organisasjon på palliasjon generelt. Men nå skjer det mye i Europa på barnepalliasjonsfeltet, og det er et ønske fra EAPC om å ta enda større del i dette, sier Pedersen.

EAPC driver både med egen forskning, legger fram utredninger og rapporter, i tillegg til å være en organisasjon både fagfolk og politikere lener seg på. EAPC er også en lobbyeringsorganisasjon innen palliasjonsfeltet i Europa, og jobber tett mot både Verdens helseorganisasjon (WHO) og Europarådet.

Natasha Pedersen blir en stemme for hele palliasjons-Norge inn i dette miljøet.

– Jeg skal ikke bare ha på meg barnepalliasjonshatten. Jeg skal også arbeide for å bedre palliasjonsfeltet for voksne. Det trenger også å bli bedre, sier hun, og legger til:

– Jeg håper hele det norske fagfeltet vil benytte seg av at jeg sitter i styret, med den påvirkningskrafta det gir. Forhåpentligvis kan jeg være med å bidra til at hele det norske fagmiljøet styrkes.

ERFARINGER: Arbeidet Natasha Pedersen har vært med å gjøre på oppdrag fra den norske regjering og helseminister Bent Høie, er noe av det brede erfaringsgrunnlaget FFB sin generalsekretær tar med seg inn i sitt nye styreverv i EAPC.

Store oppgaver

Pedersen vil uten tvil få nytte av hele sin brede erfaring i arbeidet som venter i EAPC.

– Selv om det kan være lett å føle seg liten i et slikt selskap med bare leger og professorer, vet jeg at bakgrunnen min med ti års arbeid for FFB, arbeid for den norske regjering gjennom utvalg og NOU, og ikke minst alle årene jeg fikk være mammaen til en alvorlig syk datter, Andrea, har gitt meg en god ballast jeg tar med meg inn i styrearbeidet.

En ting er Pedersen helt klar på:

– Utnevnelsen har gitt meg økt selvtillit og fornyet pågangsmot i forhold til det arbeidet som ligger foran oss her hjemme. Og det kommer godt med! Norge er på et bunnivå i Europa hva gjelder tjenestetilbud innen barnepalliasjon. Vi har store og viktige oppgaver som venter, sier hun.

Ikke minst i forhold til planene om å reise et barnehospice i Kristiansand.

– EAPC jobber for å bedre alle helsetjenestene innen palliasjon, inkludert hospice. Det er en helt naturlig del av tjenestetilbudet. Da bør det heller ikke være kontroversielt verken for politikere, eller andre her hjemme, at vi jobber for å få på plass Norges første barnehospice, avslutter Pedersen.

Motta vårt nyhetsbrev?

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få oppdatert informasjon om vårt arbeid.

Takk for din interesse!